Index / klinisk mammografi
Klinisk mammografi
En klinisk mammografi er første skridt i et kræftpakke forløb. Du kan henvises til klinisk mammografi fra din egen læge, hvis vedkommende har mistanke om, at du har brystkræft.
Derudover er klinisk mammografi opfølgningen på abnorme fund fra en screeningmammografi.
Undersøgelsen består af:
Mammografi, som er en røntgenundersøgelse af brysterne.
Klinisk undersøgelse, hvor brysterne undersøges for knuder.
Ultralydsskanning af bryst og armhuler.
Evt. en biopsi
Sådan foregår undersøgelsen
Ved mammografien bliver brystet kortvarigt presset fast mellem 2 plader, hvorefter der tages røntgenbilleder af hvert bryst.
Efter mammografien undersøger røntgenlægen brysterne for følelige forandringer og foretager en ultralydsskanning af bryster og armhuler.
Såfremt røntgenlægen finder en forandring i brystet, vil denne blive undersøgt nærmere ved en vævsprøve (biopsi). Er der behov for at tage en vævsprøve, vil dette blive gjort med det samme.
Kan jeg selv få lavet en klinisk mammografi?
Der er en del private klinikker og hospitaler, der tilbyder klinisk mammografi. Disse kan ofte have kortere ventetider, men der kan være en egenbetaling, medmindre du har en sundhedsforsikring, der dækker udgifterne. Nogle af de kendte private klinikker og hospitaler inkluderer:
Aleris-Hamlet Hospitaler – Flere lokationer i landet, herunder København, Aarhus og Aalborg
Capio CFR Hospitaler – Har afdelinger i Hellerup, Aarhus og Odense
Gildhøj Privathospital – Beliggende i Brøndby
Privathospitalet Mølholm – Beliggende i Vejle
Progardia
Sådan får du din undersøgelse i hus
Lægehenvisning: Klinisk mammografi udføres udelukkende på patienter, der er henvist fra egen læge eller en speciallæge, fordi den indeholder undersøgelse med røntgenstråler (mammografien).
Sundhed.dk: Du kan finde oplysninger om både offentlige og private hospitaler og klinikker på Sundhed.dk. Her kan du også finde information om ventetider og muligheder for henvisning.
Direkte kontakt: Kontakt de nævnte hospitaler eller klinikker direkte for at høre om mulighederne, ventetider, og om de kan stå for lægehenvisning, hvis du ikke kan få henvisning fra egen læge.
Husk at medbringe din henvisning og eventuelle tidligere billeder, hvis du har dem, når du skal til scanningen.